15.3.09

Leerlingen Hotelschool Ten Duinen verfilmen jeugdboek "Mijn Spook van Ten Duinen"

Leerlingen van de Hotelschool ‘Ter Duinen’ Koksijde stellen hun filmproject voor aan de wereld.

Leerlingen verfilmen een spannende jeugdroman!


Tussen maandag 16 maart en vrijdag 20 maart nemen de jongeren van de hotelschool met een professionele regisseur en cameraman een heuse speelfilm op.

U wordt op de set uitgenodigd om een kijkje te nemen!

Na een jaar van voorbereidingen is uiteindelijk het moment van de opnames daar. Er wordt vanaf 16 maart gefilmd op de Hotelschool, in de straten van Koksijde en op de abdijsite.

Leerlingen van 4e beroepsafdeling nemen deel aan de filmopnames die over de ganse week verspreid zijn.

Na gezamenlijk het boek ‘Mijn Spook Van Ten Duinen’ van Guy Didelez en Patrick Bernauw gelezen te hebben en na een geleid bezoek aan de Duinenabdij kregen de leerlingen van het laatste jaar TSO de kans om samen met de regisseur aan het scenario te werken. Om dit in goede banen te leiden werd tevens beroep gedaan op de expertise van een van de auteurs van het boek. Guy Didelez schreef naast verschillende romans ook scenario’s (Sedes en Belli, Wittekerke, e.a.) en was dus de geijkte persoon om de leerlingen in te wijden in de geheimen van het scenarioschrijven.

Het script werd door de regisseur Paul Houwen aangepast en waar nodig verbeterd om te verfilmen.

Op het SuperVlieg-evenement begin maart 2009 werd ook voor het eerst de titelsong gespeeld door de live-band van de Hotelschool Ter Duinen.

In een volgend stadium werden na een casting de acteurs gekozen. Vandaag gooien deze jonge chefs-in-opleiding zich enthousiast op de opnames. Deze vinden plaats tussen 15 en 21 maart. Professioneel cameraman van dienst is José Tyteca, geen onbekende voor de school want hij is een ex-leraar.

Het artistieke verloop en de uiteindelijke kwaliteit van dit filmproject wordt door Paul Houwen bewaakt.

Na de opnames op diverse locaties zoals de site van de Duinenabdij, de Hotelschool en de straten van Koksijde volgt de montage en het ensceneren van de speciale effecten. Dit gebeurt in een daarvoor professioneel uitgeruste studio. Ook daarmee maken de leerlingen kennis.

Net voor de eindexamens aanvangen culmineert dit boeiende pedagogische project in een groot evenement waar de film voor het eerst zal worden vertoond.

De galapremière vindt plaats op maandag 29 april in de Casino van Koksijde en wordt verzorgd door alle betrokken leerlingen.

Op maandag 20 april om 11 uur plannen de leerlingen nog een persconferentie waarbij ze graag de film aan de pers voorstellen.

Met de presentatie van de film ‘Mijn Spook Van Ten Duinen’ wordt tevens tegemoet gekomen aan enkele educatieve verzuchtingen van het museum van de abdij Ten Duinen. De jeugdroman werd immers in opdracht van de abdij geschreven met de bedoeling jongeren en scholen in te wijden in de boeiende geschiedenis van de Cisterciënzers, hun orde en hun opmerkelijke abdij in Koksijde.

Het resultaat van dit project kan worden gekoppeld aan een grotere pedagogische uitstraling en aan de publieke noden van deze instelling.

Een idee groeit!

De start van een uitzonderlijk project.

In mei van 2008 besloten enkele pedagogische medewerkers van de hotelschool om in het kader van de muzisch-creatieve vorming een groot filmproject op te starten samen met zijn jongeren.

“Alex had de handen in de zakken van zijn ribfluwelen broek en voerde mompelende gesprekken... met zichzelf. Knap raadselachtig, geef toe! En ik heb iets met raadsels! Geef mij een mysterie en ik wil het ontsluieren!”

Het boek ‘Mijn Spook Van Ten Duinen’

Enkele jaren geleden werd vanuit de abdij Ten Duinen aan Guy Didelez en Patrick Bernauw de vraag gesteld om een roman te schrijven waarin de Duinenabdij centraal staat. Deze samenwerking resulteerde in 2004 tot de publicatie van een jeugdroman ‘Mijn Spook Van Ten Duinen’ (uitgeverij Abimo).

Synopsis:

Sara, Daan en Alex zitten in klas 3B van de hotelschool in Koksijde, waar zich ook de ruïnes van de abdij Ten Duinen bevinden. Daan is verliefd op Sara, maar zij voelt meer voor Alex. Wanneer de leraar Nederlands met een reeks spreekbeurten start, is het de zwijgzame Alex De Grote die de spits afbijt. Zijn onderwerp? Atlantis ligt in Vlaanderen. Een spreekbeurt met dramatische gevolgen...
Voor verdere info:

Frédéric Maenhout

Hotelschool Ter Duinen

Houtsaegerlaan 40

8670 Koksijde

058/511198

0472/435521

fredmaen@hotmail.be


Geen opmerkingen: