27.1.11

deredactie.be: Onderzoek naar klachten over Clavis

Logo


do 27/01/2011 - 07:58 De Limburgse investeringsmaatschappij LRM gaat onderzoeken of de aantijgingen over de Hasseltse uitgeverij Clavis waar zijn. Heel wat jeugdauteurs en illustratoren van kinderboeken klagen over de slechte uitbetaling van hun auteursrechten. Die zouden pas uitbetaald worden als er met juridische stappen wordt gedreigd.


Volgens de Vlaamse Auteursvereniging gaat het om aanzienlijke sommen geld. "Het gaat om tientallen dossiers, telkens vaak om een paar duizend euro", zegt Patrick De Rynck van de Vlaamse Auteursvereniging.
Clavis geeft toe dat niet alle auteurs altijd even stipt betaald werden, maar voegt eraan toe dat de uiteindelijke afrekening altijd correct was.
"Clavis is snel gegroeid en een heel kapitaalsintensief bedrijf", zegt algemeen directeur Philippe Werck. " We ontkennen niet dat we in het verleden achterstanden in betaling met een aantal auteurs hebben opgelopen. Er wordt hard aan gewerkt omdat bij te benen en ook allemaal recht te zetten."
De LRM is sinds 2005 aandeelhouder van Clavis en gaf het bedrijf in 2007 nog een kapitaalinjectie van 250.000 euro.
Enkele dagen geleden bond de Nederlandse kinderboekenschrijfster Rian Visser op haar blog de kat de bel aan. "Ik ben boos op uitgeverij Clavis", schrijft ze. "Ik zou u daar niet mee lastig vallen als ik de enige was. Maar deze uitgeverij komt er al jaren mee weg om haar illustratoren en schrijvers niet of veel te laat te betalen." Daarna vertelt ze wat ze allemaal moest ondernemen om achterstallige royalty's uitbetaald te krijgen.
Volledig artikel:
deredactie.be: Onderzoek naar klachten over Clavis

Geen opmerkingen: